Fysiotherapie Birgit Schmitz

Diensten Oedeem Service

Onze werkwijze

In het kort willen we een duidelijk beeld geven van de mogelijkheden en de apparatuur waar we gebruik van maken.

- Lymfscanner, met de lymfscanner kunnen we het gebied onderzoeken op aanwezigheid van een vochtpercentage. Het geeft een duidelijk beeld van regio's op armen, benen, hals, gezicht, rug en billen waar minder vocht en meer vocht aanwezig is. Aan de hand hiervan weten we dan hoe we de behandeling moeten opbouwen voor een optimaal resultaat.
- Echografie, echografie gebruiken we om te bekijken hoe het weefsel is opgebouwd, heeft zich veel bindweefsel gevormd? Ook dat geeft veel informatie op de behandeling te optimaliseren.
- Compressietherapie, compressie is een hele goede ondersteuning van manuele lymfdrainage en na een LPG behandeling. De druk is van groot belang om het vatenstelsel te ondersteunen. We gebruiken de compressie apparatuur van Doove-Care, deze apparatuur kan in sommige gevallen ook aangevraagd worden voor de patiënt, voor thuisgebruik, als deze voldoet aan alle voorwaarden.
- LPG behandeling, met namen zeer geschikt voor personen met lipoedeem of cellilute. Endermologie is een door LPG ontwikkelde behandeling voor celstimulatie. Onderhuidse cellen worden gestimuleerd om vetten vrij te geven en collageen aan te maken. Door de lymfscanner te gebruiken kunnen er heel gericht bepaalde gebieden worden behandeld. Bovendien zorgt de aanmaak van collageen voor een strakkere en gladdere huid. Een endermologie behandeling is 100% veilig en kan in het begin gevoelig zijn voor mensen met lipoedeem omdat de huid meestal pijnlijk is bij aanraking. Door deze behandeling wordt ook dat pijnlijke gevoel verminderd en vaak volledig weg behandeld worden.

Meet service

Het aanmeten van compressiemateriaal luistert zeer nauw. Van groot belang is dat tijdens de intake duidelijk wordt met welke problematiek we te maken hebben en daarbij hoort dan ook een passend advies.

Vaak is het nodig om eerst te zwachtelen om de benen in omvang te laten afnemen. Hiervoor gebruiken we vaak Coban² vanwege het draagcomfort en de duurzaamheid van de zwachtels. Na de 1e keer zwachtelen wordt na 3-5 dagen beslist hoe vaak er gezwachteld moet worden om het gewenste resultaat te bereiken. Dit is nodig om de therapeutische elastische kousen optimaal te kunnen laten werken.

Uw eerste afspraak met de meetservice is gratis en het plan van aanpak zal uitvoerig met u besproken worden. En er is altijd ruimte om vragen te stellen.

Let goed op!!!!!!

Indien u eerst ergens anders geweest bent dan is het afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft, hoe lang het duurt voordat we nieuwe kousen kunnen aanmeten en bestellen. Bij de meeste zorgverzekeraars is dit 12 maanden.

Lipoedeem traject

Lipoedeem is eigenlijk geen oedeem. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en rond de puberteit
begint (hormonale verandering). Lipoedeem komt altijd symmetrisch voor (links en rechts), vooral op de heupen en de benen. Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. De oorzaak van lipoedeem is nog onduidelijk. De vetcellen blijken vergroot en het aantal vetcellen in het weefsel is te
groot. Hierdoor kan druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor in de loop der tijd een combinatie kan ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem: ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.

Nog steeds komen we vrouwen tegen in de praktijk die niet weten dat ze lipoedeem hebben. Het wordt nog vaak gemist doordat gedacht wordt dat men overgewicht of zelfs obesitas heeft. We kijken met zorg naar onze patienten en geven duidelijke informatie met onderbouwing.

Lipoedeem fasen:

Fase 1: De huid ziet er nog glad uit maar onderhuids lijkt het weefsel knobbelig van structuur. Dit is cellulite en komt vaak voor. Men merkt al dat er onevenredige vetafzettingen zijn, vaak rond de heupen en billen. Op gewicht blijven is heel belangrijk in deze fase. Wij begeleiden mensen om op gewicht te komen en te blijven.


Fase 2: Er ontstaan grote veranderingen in het vetweefsel en de huid is niet meer glad maar onregelmatig en voelt steeds harder aan.


Fase 3: De huid gaat deformeren, de omvang neemt enorm toe. Er kunnen grote verschillen ontstaan tussen taille en heupomvang. 


De eerste symptomen van lipoedeem:
- zware benen, heupen
- billen en/of armen
- geen toename omvang handen en voeten
- huid voelt losser aan en er is al een toename van omvang te zien

De benen en armen veranderen:
- pijnklachten nemen toe
- snel blauwe plekken
- sinaasappelhuid
- zwaar gevoel armen/benen neemt toe
- toename gewicht
- knieklachten vanwege gewichtstoename

Wat zijn mogelijke complicaties van lipoedeem?
- overgewicht
- bewegingsbeperkingen
- oedeem (vocht)
- pijn in de huid/gewrichten

Wat biedt oedeemservice bij lipoedeem?

- pijnafname door behandeling

- minder snel blauwe plekken

- verandering van huid (indien overgewicht dan ook advies voor gewichtsverlies). Wij werken samen met Personal Coaching Roermond (Inge van den Heurik), middels een lichaamsanalyse komt er een passend advies.

- toename mobiliteit


We geven uitleg over de aandoening, brengen samen met u de problematiek in kaart en stellen een behandelplan op. Zelfmanagement rondom de klachten is hierin een belangrijk onderdeel. Daarnaast biedt oedeemservice begeleiding bij de uitvoer en opbouw van een trainingsprogramma bij lipoedeem om de spierkracht en het spieruithoudingsvermogen van de benen (en eventueel van de armen) te optimaliseren en te onderhouden. Zo nodig zorgt oedeemservice voor goede compressie door het aanmeten van therapeutische elastische kousen.

Wij stellen geen diagnose, we geven u advies om bij de huisarts een afspraak te maken. Wij zullen de huisarts  een verslag toesturen met onze bevindingen en de vraagstelling.

We werken samen met de podotherapie Foot-Vision. Lipoedeem gaat vaak gepaard met X-benen en doorgezakte voeten waardoor bewegen steeds moeilijker wordt.

We werken samen met Varodem om te zorgen voor ondersteuning van de benen door Curetex broeken. Deze geven de juiste druk en ondersteuning.


Manuele lymfedrainage Fill&Flush methode

OedeemService voert de MLD of manuele lymfedrainage uit volgens de laatste inzichten. Specifieke technieken vanuit de Fill en Flush, De cursus Fill en Flush wordt aangeboden door Jane Wigg van de LTA UK (lymphoedema Trainings Academy UK) om het lymfesysteem te activeren. Lymfeklieren (of –knopen) worden gestimuleerd en lymfebanen worden.

De methode Fill en Flush wordt in Engeland ondersteund door een Fluoroscopie Guided mapping om het lymfesysteem in beeld te brengen bij oedemen waar weinig tot geen vooruitgang geboekt wordt. Door de mapping kunnen we zien wat er gebeurd is in het lymfestelsel en kunnen we een behandeling op maat inzetten, ondersteund in hun werking om lymfe af te voeren.

Behandeling Theragun®

De Theragun® bestaat pas 3 jaar. Het is een behandelapparaat dat ontwikkeld door Dr. Jason. Zowel Birgit als Suze passen de Theragun® toe bij bijna al hun oedeem patiënten. Met de Theragun® hebben we al fantastische resultaten bereikt en onderzoeken we verdere mogelijkheden om de Theragun te kunnen inzetten.

Enkele resultaten hebben we voor jullie in beeld gebracht zodat men zich een beeld kan vormen.
De linker foto is de eerste foto, met de waarden van de lymfscanner erop genoteerd. De rechter foto is gemaakt na 12 behandelingen.
Het verschil is goed te zien in afname omvang onder oksel, afname sinaasappelhuid, minder oedeem in de borstregio.
Deze behandeling bestaat uit Theragun, compressie en taping.