
Enkelband- en kniebandletsel zijn vervelende blessures die langere tijd nodig hebben om te herstellen. Gedoseerde rust met spierversterking en coördinatietraining zijn vaak zeer effectief bij dit soort blessures. De sporter moet vaak thuis ook iedere dag trainen om zo snel mogelijk te herstellen.
De samenwerking tussen therapeut en sporter zijn van groot belang aangezien verschillende fases doorlopen moeten worden om zo spoedig mogelijk de sport te kunnen hervatten.
De enkel is het kleinste gewricht van de dragende gewrichten en moet het meeste gewicht dragen van ons lichaam.
Wat men vaak ziet is dat men bijv. door de enkel gaat en de eerste paar keren kan dit behoorlijk pijn doen maar, daarna worden de pijnklachten minder maar word de enkel steeds instabieler. Door deze instabiliteit ontstaat er vaak in de loop van de tijd meer schade aan het gewricht totdat men helemaal niet meer kan sporten door de pijnklachten en de schade die daardoor weer ontstaan.
Klachten aan de enkelbanden kan leiden tot stoppen van sportactiviteit.
Een professionele behandeling is wel van groot belang om dit proces tot een goed einde te brengen. Wij maken gebruik van speciale trainingsschema's om coördinatie en stabiliteit te verbeteren. Dit vraagt van de sporter wel doorzettingsvermogen om alle fases te doorlopen. Ook kunnen we gebruik maken van tape, Easy tape of zelfs een brace. Het gebruik van een brace wordt vaak tegengehouden omdat dit de spieren zou verslappen. Niets is minder waar.
Onze visie is dat we het gewricht voor een bepaalde periode beschermen terwijl er toch getraind kan worden zonder dat we bang hoeven zijn dat er schade komt aan het gewricht door training. Hierdoor kan het gewricht en spieren alleen maar sterker worden.
Heeft u al heel lang klachten aan uw enkel, meldt u dan. Er kan altijd verbetering komen in uw klachten.
Soms krijgen sporters het advies te stoppen met hun sport terwijl dit helemaal niet nodig is. Er is altijd hoop op sporthervatting, dit kunnen we beoordelen in een intake gesprek.
Een breuk in de enkel komt vaker voor bij contactsporten zoals bijv. voetbal. Herstel duurt ongeveer 6-8 weken maar door de behandeling van de breuk treedt er altijd verzwakking van kracht en vermindering van stabiliteit en coördinatie op. Alle aspecten van trainingsvaardigheden moeten weer geoptimaliseerd worden om tot sporthervatting te komen.
Samen zorgen we voor een verantwoord en snel herstel!