Hardlopen in coronatijd, de do's en de don'ts!
18 februari 2021 

Hardlopen in coronatijd, de do's en de don'ts!

Het zijn vreemde tijden voor iedereen, de sporter en de niet-sporter. Dan kun je wel weer naar de sportschool en dan weer niet. Ondertussen moet je wel in beweging blijven! We zien regelmatig sporters die in deze tijd zijn gaan hardlopen die onvoldoende voorbereidt starten met hardlopen. Daar willen we in deze blog wat dieper op in gaan. Waar kun je op letten om blessures te voorkomen?

In de komende weken zullen wij een aantal onderwerpen belichten die gerelateerd zijn aan het hardlopen zoals hardlooptechniek, blessurepreventie en veel voorkomende hardloopblessures.

Kennis van zaken is heel belangrijk als je start met hardlopen. Hardlopen is niet iets dat je zomaar doet. Wat mij vaak opvalt als ik naar hardlopers kijk als ik bv in de auto zit is de afwikkeling van de voeten. Wat zien we allemaal:

 • een of beide voeten zakken door
 • een of beide enkels zakken door
 • een of beide knieën vallen naar binnen
 • de ene voet wordt meer naar buiten gedraaid tijdens de afwikkeling dan de andere

Dit zijn allemaal voorbeelden van wat ik allemaal zie. En het is een beroepsdeformiteit dat wij altijd kijken wat mensen aan het doen zijn en hoe ze dat aan het doen zijn. Het is ook heel interessant om te kijken hoe mensen sport beoefenen zoals hardlopen.

We doen ook loopanalyses voor hardlopers als er klachten zijn ontstaan. We brengen in beeld wat de afwikkeling van de voeten is op de RS scan en doen een analyse op de loopband. Dat geeft ons al veel informatie over het ontstaan van eventuele klachten. Ook voeren we een bewegingsonderzoek uit om uit te zoeken of de benen en onderrug in balans zijn qua spierlengte, beweeglijkheid gewrichten en stand gewrichten tijdens lopen, staan en in lig.

Het is van groot belang dat je de juiste hardloopschoenen koopt. Bij twijfel kun je een afspraak maken voor een loopanalyse. Dat is zeker aan te raden als je al eens klachten hebt gehad aan voet, enkel, knie, heup en/of lage rug. Een goede start is van groot belang om het risico op blessures zo laag mogelijk te houden.

Een casus vanuit het werkveld.

Komt een man bij de therapeut vanwege heupklachten. Geeft aan dat hij sinds enkele weken aan het lopen is vanwege overgewicht. De klachten lijken te zijn ontstaan na het starten met hardlopen. Hij heeft een opbouw gevolgd om te komen tot enkele kilometers aan een stuk te kunnen hardlopen. En nu dus pijnklachten rechterheup.
Nader onderzoek wijst uit de beide voeten anders afwikkelen, er lijkt een beenlengteverschil aanwezig te zijn. De nieuwe hardloopschoenen hebben een neutrale afwikkeling. Deze zijn besteld via internet. Er is niet gekeken of deze schoen past bij zijn hardloopstijl.
Actiepunten:

 • behandelen blessure
 • afspraak maken bij de podotherapeut en eventueel overleggen indien dit nodig is. Wij werken samen met Joost de Bock van Foot-Vision. Joost is op vrijdagochtend aanwezig op onze locatie.
 • controle hardloopschoenen
 • als de zolen er zijn opnieuw looppatroon bekijken

Wat de uitkomst is van al deze acties weten we nu nog niet, het traject loopt nog. Na de eerste behandeling wel afname pijnklachten.

Laten we starten met algemene tips:

 1. Zorg altijd voor een goede warming up en cooling down
 2. Zorg voor een geleidelijke opbouw van de afstand en de tijd van het hardlopen. Neem tevens ook voldoende rust gedurende de week.
 3. Niet alle trainingen hoeven erg intens te zijn, het is belangrijk om een goede afwisseling van makkelijkere en moeilijkere trainingssessies te hebben.
 4. Draag goed schoeisel en bijpassende hardloopkleding
 5. Verzorg je eigen lichaam goed; drink voldoende water en nuttig gezonde voeding.
 6. Slaap voldoende, mensen die tussen de 7 en 9 uur er per dag slapen raken minder snel geblesseerd dan mensen die niet voldoende slapen.
 7. Kracht training kan een erg goede toevoeging zijn aan het hardlopen om de kans op blessures te verminderen

In volgende blogs zullen we deze algemene tips verder toelichten. Heb je al vragen of twijfel je over het juiste schoeisel, voel je hier en daar een pijntje of heb je een blessure. Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

WIJ STIMULEREN BEWEGING EN ONDERSTEUNEN DAAR WAAR NODIG IS MET BEHANDELING, ADVIES EN BEGELEIDING!

Wij zijn gevestigd in:

Louis Eijssenweg 3
6049 CD Herten
0475320399
bsfysio@live.nl

Roel, Axel en Birgit

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen