Fysiotherapie Birgit Schmitz

Schouder

De schouder is een zeer kwetsbaar gewricht, het hangt als het ware en wordt door banden en spieren bij elkaar gehouden.
Bepaalde sporten zorgen voor extra belasting voor de schouder, zoals bijv.:
- handbal
- tennis
- volleybal

Heeft u langer klachten dan kunt u een afspraak maken bij een van onze therapeuten. Met specifieke schoudertesten kunnen we beoordelen of behandeling helpt of dat we u doorsturen naar de specialist.

Een cuff letsel betekent dat dit operatief opgelost moet worden als men de volledige functie van de schouder terug wil krijgen.
De cuff bestaat uit 4 spieren:
- Supraspinatus
- Infraspinatus
- Subscapularis
- Teres minor
Er kunnen twee oorzaken zijn voor deze  blessure:
1) een trauma (met sporten of bijv. een val).
2) langdurig foutief gebruik van de schouder (bijv. slechte houding waardoor de kop van de schouder teveel naar voren staat waardoor men slijtage krijgt aan structuren aan de voorzijde van de schouder).
Een operatie betekent dat de schade aan een of meer van bovenstaande spieren gerepareerd wordt. Revalidatie duurt vaak 9-12 maanden. De eerste periode na de operatie mag helemaal niet belast worden aangezien de structuren moeten herstellen.

Een bicepsletsel komt alleen voor door een trauma. Dit kan zijn bij de aanhechting in de schouder, in het verloop van de pees of in het gedeelte dat aanspant van de biceps. Deze blessure herstelt niet vanzelf en moet operatief gerepareerd worden. Herstel duurt tussen 9-12 maanden voor volledig functieherstel.

Instabiliteit wordt veroorzaakt doordat m.n. de structuren aan de voorzijde van de schouder niet meer volodende steun geven. Dit moet opgelost worden door met therapie ruimte te creëren aan de achterzijde van de schouder en spieren te versterken voor betere stabiliteit. Dit proces neemt vaak 3-4 maanden in beslag om tot volleddig functieherstel te komen.

Een impingement wil zeggen dat er structuren ingeklemd worden. Vaak wordt dit veroorzaakt door een slechte houding en zal dat een van facetten van de behandeling zijn. kan het therapeutisch niet opgelost worden dan is een operatie om ruimte te maken aan de bovenzijde van de schouder een optie. Het herstelproces duurt in totaal tussen de 6-12 maanden.

Een slijmbeursontsteking is vaak een gevolg van een van de genoemde klachten. De huisarts zet er vaak een spuit in maar dit is geen permanente oplossing voor het probleem. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding waardoor de stand van de schouderkop t.o.v. de kom. Houdingscorrectie is dus van groot belang voor een volledig herstel zonder dat er opnieuw kans is op een slijmbeursontsteking.