Fysiotherapie Birgit Schmitz

Zorgverzekeraars

In 2021 wijzigen er een aantal zaken in uw zorgverzekering; er komen vergoedingen bij, vallen vergoedingen af of de inhoud wijzigt. Waaronder het aantal fysiobehandelingen.

BEHANDELINDEX:
De behandelindex is het gemiddelde aantal behandelingen per patiënt. De behandelindex word door sommige zorgverzekeraars als maatstaf gebruikt om te beoordelen of de fysiotherapeut goed werk levert. Maar of de fysiotherapeut goed werk levert hangt van zo veel meer factoren af. Voor elke patiënt is dit heel individueel. Patiënten hebben niet altijd dezelfde behandeling of hetzelfde aantal behandelingen nodig voor een klacht.

PREM:
PREM (tevredenheidsonderzoek): De verzekeraar wil weten hoe tevreden de patiënten zijn over de zorg die wij leveren. De kosten hiervoor moeten wij zelf dragen. Wij worden aansprakelijk gesteld voor het uitzetten van deze vragenlijsten die u als patiënt dient in te vullen. We kunnen ons voorstellen dat er vaak geen tijd voor is. Of… de mail komt in de spam terecht. Of... mensen veranderen zonder ons medeweten van mailadres. Dit zogenaamde “uitzetpercentage” is zo hoog dat wij u als patiënt vragen om ons hierbij daadkrachtig te helpen door deze ook per mail in te vullen. We hopen op uw begrip. Als we het verplichte uitzendpercentage niet halen zijn hier consequenties aan verbonden.

BASISVERZEKERING:
Hier geeft het grote verschillen. Sommige zorgverzekeraars hebben drie verschillende basisverzekeringen. Informeert u zich altijd of uw basis verzekering “VRIJE KEUZE” heeft. Vraag dit ook na bij een NATURA polis. Als een zorgverzekering maar een basisverzekering aanbied heet dat niet persé dat er “VRIJE KEUZE” is.
NATURA: Bij een Naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantalzorgverleners. Alleen bij deze zorgverleners krijgt u de volledige vergoeding, zoals die geldt voor uw verzekering. Gaat u naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50% tot 80%.
Het is wel zo dat de meeste naturaverzekeringen afspraken met heel veel zorgverleners hebben gemaakt. Hierdoor kunt u vrijwel altijd bij de zorgverlener van uw keuze terecht. In de zorggids op de website van uw zorgverzekeraar, vind u of de arts of therapeut naar keuze een contract heeft met de verzekeraar.
RESTITUTIE: 100% vergoeding! Bij een restitutiepolis kiest u altijd zelf naar welke arts, therapeut of naar welk ziekenhuis u gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding.

MANUELE THERAPIE:
Manuele Therapie word met de aanvullende verzekering fysiotherapie verrekend.
Voorbeeld 1: Het kan zijn dat in de aanvullende verzekering 27x Fysiotherapie in de polis vergoedt word. Als er staat Manuele Therapie word 9x per JAAR vergoed, kunnen de andere 18 behandelingen alleen bij een fysiotherapeut plaatsvinden.
Voorbeeld 2: Als er staat Manuele Therapie word 9x per INDICATIE (klacht) vergoed, staan alle 27 behandelingen voor Manuele therapie ter beschikking als dat nodig blijkt.

Het is dus van groot belang om heel goed naar de vergoedingen te kijken. We hebben in onze praktijk een overzicht gemaakt van de meeste zorgverzekeraars en de belangrijkste vergoedingen. Graag geven wij u advies/uitleg bij vragen om te helpen dat u de juiste verzekering kunt kiezen. Meld u zich bij de balie.